Heeft u ervaring met de toepassing van inzage onder geheimhouding? Heeft u dit wel eens overwogen of hier vragen bij?  Dan nodigt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding u van harte uit uw ervaringen, afwegingen en vragen met ons te delen als input voor het eerste richtsnoer.

Wat is een richtsnoer?

Een richtsnoer is een instrument dat niet bindend van aard is, maar essentiële duiding en richting geeft voor de werkpraktijk. Het ACOI vindt het belangrijk dat een richtsnoer kader biedt om beleid en handelen op af te stemmen voor een éénduidige Woo-praktijk. 

Achtergrond richtsnoer

Waar de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) voorheen enkel voorzag in de optie tot openbaarmaking ‘voor een ieder’, biedt de Wet open overheid (Woo) ook mogelijkheden voor informatieverstrekking aan enkel verzoeker. Eén van die mogelijkheden betreft de inzage onder geheimhouding van artikel 5.7 Woo. Op grond hiervan kan informatie die (nog) niet openbaar is wel worden ingezien voor historisch, statistisch, wetenschappelijk of journalistiek onderzoek.

Afgelopen jaar is er door diverse bestuursorganen, journalisten en wetenschappers gebruik gemaakt van de inzage onder geheimhouding of is dit overwogen.

Er zijn nog veel vragen, zoals:

  • Mag van de journalist of onderzoeker geëist worden dat de publicatie of het onderzoeksresultaat eerst aan het bestuursorgaan wordt voorgelegd als voorwaarde voor inzage onder geheimhouding? 
  • Wordt het bestuursorgaan op grond van de AVG geacht eerst alle persoonsgegevens te verwijderen of te lakken?
  • Betekent dit dat de onderzoeker toegang krijgt tot het gehele dossier?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het inpassen van een inzage in de reguliere Woo-procedure?

Er bestaat daardoor in de praktijk terughoudendheid bij het toepassen van inzage onder geheimhouding. 

Omdat de inzage onder geheimhouding in potentie een belangrijke en goede bijdrage kan leveren in de Woo-praktijk heeft het Adviescollege besloten hier het eerste richtsnoer aan te wijden. Om het richtsnoer zoveel mogelijk te laten aansluiten bij wat er in de praktijk speelt en leeft, ontvangen we graag input van ambtenaren, journalisten, wetenschappers en alle andere geïnteresseerde mee- en tegendenkers.

Van de opgehaalde informatie zal dankbaar gebruik worden gemaakt in het richtsnoer, natuurlijk op zo’n manier dat de informatie niet direct tot u of uw eventuele casus te herleiden zal zijn. 

Input leveren

Lever uw input via dit online formulier. Indien u geen gebruik wenst te maken van het formulier of om andere reden graag direct in contact treedt over dit onderwerp, schakel dan met Hester ten Cate.

Alvast bedankt voor uw bijdrage!