Locatie
Den Haag

Matglas, Onderzoek naar de invoering van de Wet open overheid

Op deze Open Donderdag zullen Guido Enthoven en Serv Wiemers komen spreken.

Guido Enthoven is oprichter en directeur van het IMI, adviseur, ondernemer en publicist. In 1991 startte hij samen met anderen met de Nationale Ideeënlijn en kort erna het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI).

Serv Wiemers is directeur van Open State Foundation, een onafhankelijke stichting welke zich inzet voor open en herbruikbare overheidsinformatie.

Het onderzoek voor het nieuwe rapport ‘Matglas, Onderzoek naar de invoering van de Wet open overheid’ van IMI en Open State is recent afgerond en zal op de Open Donderdag worden gelanceerd. De gemiddelde beantwoording van een Wob-verzoek bleek 161 dagen te kosten, terwijl de Wob een maximale termijn van 28 dagen (+ 28 verlenging in complexe gevallen) voorschreef. Nu, met de invoering van de Wet open overheid (Woo), hebben Instituut Maatschappelijke Innovatie en Open State Foundation opnieuw gekeken naar de termijnen en ook naar in hoeverre overheden (Rijk, provincie, gemeente) klaar zijn voor invoering van de Woo. Is de afhandeling van Woo-verzoeken opnieuw ondraaglijk traag? Is het matglas of glashelder?

Serv Wiemers is naast directeur van de Open State Foundation ook Adviescollege lid van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). 

Presentaties