Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) is een onafhankelijk adviesorgaan van de overheid, dat in 2022 is ingesteld om de toepassing van de Wet open overheid, de Woo, te bevorderen. De taken die daarbij horen, zijn bepaald door deze wet.

Onze missie

Het ACOI hecht aan een democratie waaraan iedere burger actief kan deelnemen en kan volgen wat de overheid doet. Dat betekent dat iedereen zoveel mogelijk toegang moet hebben tot de informatie die de overheid heeft. De missie van het college is om aanjager te zijn van die openbaarheid.

Onze kerntaken

Advisering

ACOI geeft adviezen aan regering en parlement over beleid en wetgeving rond openbaarheid en goed beheer van overheidsinformatie. Deze adviezen zijn relevant voor de centrale overheid, gemeenten, provincies en waterschappen.Ā Het ACOI doet zelf onafhankelijk onderzoek of geeft opdracht voor onderzoek ter voorbereiding van zijn adviezen en werkwijzers.

Bemiddeling

ACOI heeft een ombudsfunctie speciaal voor journalisten, onderzoekers en maatschappelijke organisaties die een ā€˜beroepsmatig belang’ hebben bij openbaarmaking van overheidsinformatie. Wanneer zij een klacht hebben over de afhandeling van hun Woo-verzoek, kan ACOI bemiddelen tussen hen en de betreffende overheidsorganisatie.

Kennisdeling

ACOI bevordert de kennis die nodig is om de transitie naar een open bestuurscultuur te realiseren. Kennisdeling vindt plaats in verschillende vormen, zoals bijeenkomsten, Ā leerkringen, en gerichte trainingen. Ook maakt ACOI werkwijzers ('richtsnoeren') die overheidsorganisaties helpen bij de uitvoering van de Woo. De belangrijkste doelgroepen zijn ambtenaren die de Woo uitvoeren,Ā journalisten, onderzoekers en andere burgers als mogelijke gebruikers van de Woo.Ā 

Onze werkwijze

Bij de uitvoering van zijn taken werkt het ACOI onafhankelijk, deskundig en in open verbinding met de samenleving. Het college laat zich daarom informeren door alle betrokkenen: bestuurders en ambtenaren, journalisten en wetenschappers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers.

Ons werkterrein

Openbaarheid en informatiehuishouding

Ons belangrijkste onderwerp is de openbaarheid van overheidsinformatie voor de samenleving. Welke documenten en data publiceert de overheid actief online en sluit dit aan bij behoeftes van diverse groepen? Hoe behandelt de overheid verzoeken om openbaarmaking van documenten? Wat gaat er goed en wat kan beter? Met dit soort vragen houdt het ACOI zich bezig. En daarbij gaat het niet alleen om actuele informatie van bijvoorbeeld de ministeries en gemeenten, maar ook om oudere informatie bij de archiefdiensten in ons land.

Het tweede onderwerp voor het ACOI is de informatiehuishouding van de overheid. Het is belangrijk om documenten en data goed op te slaan en ook geregeld op te schonen. Zodat bestuurders en ambtenaren hun werk goed kunnen doen en vragen van de samenleving kunnen beantwoorden. Bovendien geldt: hoe beter de informatiehuishouding, hoe gemakkelijker het is om informatie (actief of op verzoek) openbaar te maken voor iedereen.

Relevante wetgeving

Uiteraard houdt het ACOI rekening met relevante wetgeving. DeĀ Wet open overheidĀ en de deĀ ArchiefwetĀ zijn de belangrijkste twee wetten op het werkterrein. Daarnaast let het college onder meer op de Europese privacywetgeving (de Algemene Verordening Gegevensbescherming), de Wet hergebruik overheidsinformatie, de Wet digitale overheid, en de Algemene wet bestuursrecht.