Het ACOI geeft adviezen over openbaarmaking en beheer van overheidsinformatie. Die adviezen zijn bedoeld om de regering en het parlement te helpen bij het maken van beleid op deze terreinen. Het gaat daarbij om wetgeving, om beleid en natuurlijk ook om de uitvoering van wetten en beleid.
Wie kan een advies aanvragen?Â
- Alleen ministers en staatssecretarissen (de regering) en de Tweede en Eerste Kamer (parlement) kunnen ACOI vragen om een beleids- of wetgevingsadvies.
- De adviezen zijn meestal ook relevant voor gemeenten, provincies en waterschappen, maar zij kunnen niet zelf een advies aanvragen.
- Maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers kunnen geen advies aanvragen bij het ACOI.
Werkwijze
In de aanvraag voor een beleidsadvies staan het onderwerp en de vragen aan ACOI. Vaak is er vooraf afstemming tussen medewerkers van ACOI en medewerkers van de bewindspersoon of het parlement over de inhoud van de adviesaanvraag en over de planning.
Om tot een goed beleidsadvies te komen, gebruikt ACOI eigen expertise en wordt onderzoek gedaan. Dat betekent dat we rapporten en publicaties raadplegen, wetgeving en jurisprudentie bestuderen, mensen binnen en buiten de overheid interviewen, bijeenkomsten organiseren om ideeĂ«n op te halen en te toetsen etc. Soms vraagt ACOI een universiteit of een onderzoeksbureau om (voorbereidend) onderzoek te doen.Â
Als de regering een wetsvoorstel maakt dat gevolgen heeft voor de toegang van mensen tot overheidsinformatie, dan moet zij ACOI ook om een wetgevingsadvies vragen. De verantwoordelijke bewindspersoon stuurt dan een concept van het wetsvoorstel aan ACOI. Meestal gebeurt dit op het moment dat er een internetconsultatie loopt en ook andere adviesorganen of toezichthouders moeten adviseren. Voor wetgevingsadviezen hanteert ACOI een behandeltermijn van 6-8 weken.
Ongevraagd advies
Soms stelt ACOI een advies op zonder dat de regering of het parlement hierom heeft gevraagd. Dit heet een âongevraagd adviesâ.
Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor een ongevraagd advies, zoals: actuele ontwikkelingen, veelvoorkomende signalen uit het werkveld, of debatten in de Tweede Kamer.